Cosmin Popa, cercetător ştiinţific II 

Cosmin Popa este cercetător ştiinţific II în cadrul Programului IV „România şi Europa în secolul XX” (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română). Specializat în  istoria URSS-Rusiei și istoria Europei Centrale şi de Sud-Est, perioada comunistă și contemporană. Studii universitare la București și Moscova. Doctor în istorie al Universității București din 2007, studii postdoctorale, între 2011 şi 2013. Membru al Comisiei Mixte a Istoricilor din România și Federația Rusămembrual Comisiei româno-rusă pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României, depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Cadru didactic asociat al Universității „Ovidius” din Constanța, al Institutului Diplomatic Român (IDR), în perioada 2009-2016. Împuternicit al Academiei Române pentru Programul Centenar (2018-2021). Membru al Comisiei de acordare a Bursei de excelență a Academiei Românie și a Fundației ALFA pentru Sănătate și Educație „Șerban Papacostea”. Autor a peste 80 de studii publicate în diverse reviste științifice.

De ce istoria? 

Pentru că istoria este mult mai mult decât o colecție de date, nume și locuri așezate în ordine cronologică, așa cum încearcă unii și alții să ne convingă. 

Pentru că este cea mai bună școală pentru formarea gândirii critice, pentru înțelegerea lumii în care trăim și a modului în care ne afectează. 

Pentru că ne învață că în spatele fiecărui eveniment important, al fiecărui fenomen sunt forțe obiective, dar și motivații subiective, pe care trebuie să le înțelegem.

Pentru că desi tehnologiile evoluează, gusturile la fel, dar mai ales pentru că nimic fundamental nu se schimbă în psihologia umană, colectivă sau individuală. 

Pentru că, deși nu se repetă, ea ne spune cum vom reacționa, cum și dacă vom face față schimbărilor, înainte ca ele să se întâmple.

Pentru că deși s-a afirmat că nu lasă traumele naționale să se vindece, este totuși cea mai bună cale pentru a le înțelege și pentru a nu le lăsa să se repete.

Pentru că ne cunoaștem pe sine mai bine și mai ales pentru că doar prin ea suntem o comunitate și nu un conglomerat inert de individualități dezorientate.

Pentru că face parte din noi.

Lucrări

Curriculum vitae Cosmin Popa.pdf